A bankjegyszámláló javítás és karbantartás kiemelt fontosságú mozzanat, ha hosszú ideig problémamentesen szeretnénk használni a megvásárolt készülékünket. Apróbb meghibásodás esetén a javítás bizonyos lépéseit a felhasználó is elvégezheti, az időszakos karbantartást viszont akár teljes egészében megvalósíthatjuk otthonunkban, irodánkban is.

Mint bármely elektronikai eszköz, úgy a bankjegyszámláló gép is elromolhat, viszont ha ügyelünk az időszakos karbantartások elvégzésére, akkor a hibák jelentős részét megelőzhetjük. Nagyon fontos, hogy ha bármilyen rendellenességet észlelünk a bankjegyszámláló gép használata közben, akkor azonnal állítsuk azt le és teljesen áramtalanítsuk (a konnektorból is húzzuk ki).

A bankjegyszámláló leggyakoribb meghibásodásai

A bankjegyszámoló gépek jellemzően elég sokáig használhatók bármiféle javítás, vagy karbantartás nélkül is. Sajnos sok felhasználó éppen ezért esik abba a hibába, hogy nem tartja karban a készülékét, hiszen az jól működik, csak akkor "ijed meg" amikor az elromlik, és a baj bekövetkezett. Néhány esetben már a meghibásodás megtörténte előtt tapasztalhatunk arra utaló jeleket, ha az alábbiak közül bármelyik is előfordul, végezze el a karbantartást, tisztítás, amivel jó esetben maga a meghibásodás is elkerülhető, megelőzhető.

 • Pontatlanul számol a gép - Ugyanazt a köteget kétszer átszámolva más eredményt mutat a gép
 • Akadozva húzza be a bankjegyeket
 • Kirepül belőle a bankjegy
 • Nem indul el automatikusan a számlálás - holott az automatikus indítás be van kapcsolva
 • Szorul a behúzott bankjegy - nehézkesen számol a gép
 • Gyűrődik, vagy elszakad a bankjegy - Akár idegen tárgy is lehet a gépben
 • A bekapcsolást követően hibajelzés jelenik meg a kijelzőn - de ettől függetlenül a gép még működik

Az alábbi esetekben mindenképp forduljon a szervizhez

 • Nem kapcsol be a bankjegyszámláló gép - de a hálózati kábel hibátlan és be van dugva a konnektorba
 • Leesett a készülék - látható külső sérülés nélkül is komoly meghibásodáshoz vezethet
 • Víz, vagy más nedvesség került a gépbe - Azonnal áramtalanítsa és hívja a szervizt! Nem, nem fog kiszáradni.
 • Kattogó, kerregő hangot ad ki - Mechanikai sérülésre utal, áramtalanítsa és hívja a szervizt

Így végezzük a megelőző karbantartást a pénzszámoló gépen

Köztudott dolog, hogy a pénz koszos, nem kicsit, nagyon. Ez a kosz a használat során a bankjegyszámláló gép belsejében is le fog rakódni, elkerülni gyakorlatilag lehetetlen. Éppen ebből az okból kifolyólag időnként meg kell takarítani a készüléket, a hibamentes működés érdekében. A bankjegyszámláló számos optikai érszékelővel van ellátva, amik működését befolyásolhatja a rárakódott por, vagy egyéb szennyeződések. Még, ha csak néhány alkalommal használjuk a gépet, a levegőben szálló por akkor is rárakódhat ezekre az optikai szenzorokra.

A következők szerint végezze el a bankjegyszámláló időszakos karbantartását:

 • A hálózati csatlakozó kihúzásával áramtalanítsa a készüléket! - FONTOS lépés, mert bekapcsolt állapotban az érzékelők működnek benne, és egy óvatlan mozdulattal elindulhat a gép, ami akár sérülést is okozhat
 • Száraz törlőkendővel törölje át a készülék külső felületét
 • Nyissa fel a bankjegyszámláló tetejét, ehhez segítséget a kézikönyvben talál. Típusonként eltérő mozzanat, de általában hátulról előre lehet felnyitni a teljes tetőt.
 • A belsejében egy SZÁRAZ törlőkendővel, vagy szemüvegtörlővel törölje át a továbbító hengereket, a látható optikai érzékelőket.
 • Törölje ár a törlőkendővel a bankjegy adagoló és a bankjegy fogadó optikai érzékelőket is (átlátszó és sötét lila színű LED-ek)
 • Amennyiben rendelkezésre áll kompresszor, akkor levegővel is kilehet fújni a készüléket. FONTOS - sűrített levegős spray-t NE használjon, ebből nedvesség kerülhet a készülékbe, ami károsíthatja azt.
 • A tisztítás végeztével zárja vissza a fedelet, ügyeljen rá, hogy minden ponton jól illeszkedjen.

A megelőző karbantartás, tisztítás elvégzésével megnövelheti a készülék élettartamát és elkerülheti a szennyeződésekből eredő meghibásodások megjelenését. Javasol legalább havonta egyszer elvégezni a fenti műveletet, de porosabb helyen való használat esetén gyakrabban is indokolt lehet.

Bankjegyszámláló javítás, ha a baj már bekövetkezett

Az első és legfontosabb teendő, ha bármilyen problémát észlel, akkor áramtalanítsa a gépet, húzza ki a hálózati csatlakozót is. Ha úgy látja, hogy ott helyben nem orvosolható a jelentkezett probléma, akkor hívja a szervizt. Ne próbálja meg szétszedni a készüléket, ha nem rendelkezik kellő ismerettel, akkor veszélyes is lehet, valamint garanciavesztéssel is jár. Hiba esetén ne próbálgassa tovább a gépet, nagy a valószínűsége, hogy magától nem fog megjavulni, viszont további problémákat okozhat. A közelmúltban volt például egy esetünk, ahol a bankjegyszámláló erősen szorult és bankjegyek gyűrötten jöttek ki belőle. A használója próbálgatta azért, hátha megjavul, ennek az eredménye jelentős mennyiségű sérült bankjegy lett (ha megvan minden darabja, akkor a bankok beváltják szakadtan is). Kiderül, hogy egy 200 forintos érme esett a gépbe, ez okozta a meghibásodást. A javítás gyors volt, az okozott kellemetlenség viszont nagy, ami elkerülhető lett volna. A korábbi évek során találkoztunk már pénzszámoló gépben elakadt gemkapoccsal, de beleesett söröskupak is tépte már a bankjegyeket.

Hova fordulhatok a pénzszámoló javításával?

Meghibásodás esetén forduljon bizalommal ügyfélszolgálatunkhoz. Először telefonon felmérjük a hibát, esetleg kérünk egy rövid videót róla (ha működőképes a gép). Amennyiben szükséges, akkor szervizünkben orvosoljuk a jelentkezett problémát. A bankjegyszámláló javításokat kizárólag gyári alkatrészekkel és a gyártó által megadott instrukciók alapján végezzük.

Minden javításra garanciát vállalunk!

A NEXT Irodatechnika szervizében kizárólag csak az általunk forgalmazott készülékek javítását tudjuk ellátni. Ezekhez a típusokhoz rendelkezünk kellő ismerettel és alkatrész utánpótlással.