A használók körülbelül 80%-a helytelenül használja a hátsóadagolós bankjegyszámláló gépét, ezért ebben a rövid cikkben bemutatjuk, hogy hogyan kell helyesen használni egy ilyen pénzszámoló gépet.

Igen, bátran kimerjük jelenteni, hogy a hozzánk érkezett visszajelzések, hibajelzések döntő többsége a helytelen pénzszámoló gép használatára vezethető vissza. Ennek a legfőbb oka a megszokás és, hogy nem olvassák el körültekintően a használati útmutatókat. Mint minden elektromos készülékét, így a bankjegyszámláló használatát is el kell sajátítani, hogy problémamentes legyen a napi munkánk vele. Egy bankjegyszámláló képes jelentősen megkönnyíteni a pénzkezelési feladatokat, de ha nem jól üzemeltetjük, akkor akár még felesleges bosszúságot is okozhat.

Mi is az a hátsóadagolós bankjegyszámláló?


Először nézzük meg, hogy mit is jelent az, hogy hátsóadagolós bankjegyszámláló gép. A darabszámlálására alkalmas gépek közül két félét különböztetünk meg, az egyik a hátsóadagolós pénzszámoló gép - például a NextCash NC-1500 modell - , a másik pedig a felsőadagolós kivitelű modell - például a NextCash NC-4900 - (plusz van a kézi is, de az más kategória). A legszembetűnőbb különbség, hogy - ahogy a neve is mutatja - a hátsóadagolós típusokba hátulról, állítva adagolhatjuk a bankjegyeket, még a felsőadagolósra csak elegendő ráhelyezni a bankjegyköteget. A felsőadagolós bankjegyszámláló gépek használata egyszerűbb, viszont a hátsóadagolós modellek ára jóval kedvezőbb.

Hogyan helyezzük be a bankjegyeket a pénzszámoló gépbe?


A felsőadagolós bankjegyszámlálók használata nem igényel különösebb odafigyelést, csak helyezzük rá a köteget és máris elindul a pénz számolása. Ezeket a típusokat hívják általában banki kivitelű modelleknek, mert nagyobb igénybevételre vannak tervezve. A hátsóadagolós pénzszámolóknál egy kicsit másképp kell a bankjegyet behelyezni, de ez is nagyon gyorsan és könnyedén elsajátítható. A bankjegy köteget rendezzük össze a kezünkkel, majd ferdén helyezzük be a gépbe és egyetlen mozdulattal billentsük hátra. Ne ijedjünk meg, ha elindul a gép mielőtt hátra billentenénk a köteget, ez teljesen normális, hiszen az érzékelő már érzékeli a bankjegyeket, csak döntsük meg a köteget és azonnal indul a számlálás.

Miért kell hátra billenteni a bankjegyeket?


Erre a kérdésre a bankjegyszámláló kialakítása adja meg a választ. A hátsó lapos lemezt bankjegyrendezőnek hívják. Ahogy a nevéből is látszik arra hivatott, hogy egy sorba rendezze a bankjegyeket mielőtt azokat a pénzszámoló gép behúzná. A sorba rendezett bankjegyeket egyenletesen tudja a gép feldolgozni, így a számlálás mindig pontos lesz és a bankjegyek nem szorulhatnak be a gépbe.

Mi történek, ha csak fentről egyszerűen beleejtjük a bankjegyköteget a gépbe?

Általában semmi, ugyanúgy megszámolja a gép, ha épp sikerül egyenletesen behúzni a bankjegyeket. Viszont, ha helytelenül - fentről - ejtjük be a köteget, akkor előfordulhat, hogy 1-2 bankjegy kicsúszik a kötegből, vagy akár az egész köteg egy kicsit ferdén kerül a gépbe. Ilyenkor pontatlan lehet a számlálás, elakadhat a gépben a ferdén behúzott bankjegy, de gyakori eset az is, hogy miután a gépen áthaladt, elől egyszerűen kirepül a pénz. Előzzük meg a hibákat és mindig billentve adagoljuk a bankjegyeket.

Az alábbi rövid videón megnézheti, hogy hogyan kell helyesen behelyezni a bankjegyeket egy hátsóadagolós pénzszámoló gépbe.