Gyakori kérdés amit vásárlóinktól hallunk: Melyik pénzszámoló a jobb? Érdemes értékszámláló gépet választani? A válasz egyszerű, de mégis igényel némi magyarázatot, hogy mindenki a saját igényeinek megfelelő döntést hozhasson.

A hagyományos értelemben vett pénzszámoló gép és a legújabb értékszámláló gépek között jelentős a különbség. A leglényegesebb talán az, hogy amíg a bankjegyszámláló csak a bankjegyek darabszámát képes megszámolni, addig az értékszámláló felismeri az éppen számolt bankjegy címletét és megadja az értékét is. Persze ezen kívül még számtalan egyéb funkcióval is rendelkeznek az értékszámláló gépek, de a legszembetűnőbb talán az érték felismerés.

A hagyományos pénzszámoló gépek képesek megszámolni a bankjegyek darabszámát, és ezzel párhuzamosan ellenőrizni a bankjegyek eredetiségét. A valódiság ellenőrzésére az UV és az MG (mágneses) funkciók már minden modellben megtalálhatók, de típustól függően ezek kiegészülhetnek további vizsgálati lehetőségekkel is.

Ezzel szemben az értékszámláló gépek már képesek a bankjegyek pontos azonosítására, a számolt darabszám mellett, a pontos értéket is megadják. Az értékszámlálóknál a bankjegyek valódiságának az ellenőrzése is tovább fejlődött, a hagyományos vizsgálati módszerek mellett megjelent a CIS érzékelő, ami közel 100%-os biztonsággal képes egy bankjegyről megállapítani, hogy eredeti-e. Továbbá modelltől függően lehet a gépben fémszál vizsgálat, vízjel ellenőrzés, 3D vizsgálat, és méret ellenőrzés is.

Kijelenthető, hogy az értékszámláló gép hamisítvány felismerése sokkal biztonságosabb és megbízhatóbb, mint a hagyományos bankjegyszámlálóké. 

A fentieken túl az értékszámláló gépek olyan funkciókkal is rendelkeznek, amire a hagyományos bankjegyszámlálók nem képesek, mert ezekhez szükséges a bankjegyek pontos azonosítása. Ilyen funkció például a fejelés, vagy az irány ellenőrzés, amikor a gép képes megállapítani a bankjegy helyzetét és jelezni, ha nem a kívánt irányban áll a kötegben.

Az értékfelismeré gépek alkalmasak vegyes címletű bankjegyek számlálására, úgy, hogy a számolás végén megadják a kötegben lévő bankjegyek pontos értékét is. Ez hatalmas segítség lehet pl. a nap végi zárásnál, vagy pénztáros váltásnál egy nagyobb üzletben.

Bármely értékszámláló modell képes arra is, hogy az ugyan eredeti, de más valutát felismerje és kiszűrje. Ilyen eset lehet például, ha egy forint kötegbe véletlenül belekeveredik egy euró bankjegy, a pénzszámoló gép azonnal felismeri és jelez a kezelőnek, hogy ellenőrizhesse a hibát.

Az értékszámláló gépekből léteznek úgynevezett kétzsebes modellek is, ami extrém módon felgyorsítja a pénzszámolást. A külön zsebnek köszönhetően a gép nem állítja meg a számlálást, ha gyanús, vagy nem megfelelő bankjegyet észlel, azt csak a másik tároló rekeszbe dobja későbbi ellenőrzésre. Ezzel a módszerrel nagyon gyorsan lehet például egy kevert címletű pénzkötegből címletenként válogatottat készíteni. A gép az első bankjegyet veszi alapul, és ami vele nem egyezik meg azt csak félredobja a másik zsebbe, ami megegyező azt viszont megszámolja.

Amennyiben csak napi 1-2 alkalommal használná a pénzszámoló gépet és mindig ugyanolyan címletet tesz bele, valamint elégséges az alapszintű hamisítvány felismerés, akkor elegendő egy hagyományos bankjegyszámláló gép is. Viszont, ha nem akar bajlódni a címletek szétválogatásával, rendezgetésével, és szeretné azonnal tudni a pontos összeget is, valamint közel 100% hatékonysággal szeretné kiszűrni a hamisítványokat, akkor válasszon egy értékszámláló gépet. Kétségtelen, hogy egy értékszámláló gép kategóriákkal jobb választás egy hagyományos modellhez képest, viszont a vételára is magasabb azoknál. Általánosságban azt is érdemes elmondani, hogy még a legalapabb hagyományos asztali bankjegyszámláló is jobb választás, mint ha kézzel számolná az üzlete napi bevételét.